De impact van Covid-19 op Salarissen en Tewerkstelling

Gent, 07/05/2020 – HR-expert Hudson bevraagt op regelmatige basis aan onze Belgische organisaties hoe zij omgaan met de coronamaatregelen en in welke mate zij hierdoor geïmpacteerd worden. Eind april werd de derde survey uitgestuurd, waaraan 149 organisaties hebben deelgenomen.


Van alle bevraagde organisaties:

  • Herstructurering : 1 op de 5 van de bevraagde organisaties zal een herstructurering of afslanking van het personeel doorvoeren. Deze zullen gemiddeld op 11% van het personeel betrekking hebben. Deze herstructureringen worden veelal geleidelijk doorgevoerd, gespreid over de rest van het jaar.
  • Rekrutering : 21% van de organisaties heeft alle vacatures gecanceld. 17% heeft het aantal vacatures significant verminderd.
  • Freelancers : bedrijven grepen snel in om de freelancecontracten te verminderen of on hold te plaatsen. Na de crisis zal men minder gebruik maken van freelancers.

Herstructurering

Door de impact van het coronavirus zien 1 op de 5 bedrijven zich genoodzaakt om over te gaan tot herstructureringen. Een aantal organisaties plannen deze herstructurering voor de nabije toekomst in mei of juni, maar ongeveer evenveel respondenten geven aan dat dit in het najaar zal gebeuren vanaf de maand september. De meeste bedrijven zien dit als een evolutie die gespreid zal worden over verschillende maanden. Er is nauwelijks sprake van een ‘big bang’.

De herstructureringen zullen gemiddeld op 11% van het personeel betrekking hebben. Enkele bedrijven spreken over meer dan 30%, al gaat het dan meestal over kleinere organisaties (< 50 werknemers). De impact van de afslanking zal hetzelfde zijn voor zowel de bedienden als de kaderleden. Tijdens het proces zullen 53% van de bevraagde organisaties de vakbonden betrekken. Daarnaast geeft 80% ook aan dat ze een outplacementtraject zullen aanbieden tevens voor functies die hier niet verplicht voor in aanmerking komen.

Rekrutering

Ook op het vlak van rekrutering laat de coronacrisis haar sporen na. 21% van de bedrijven hebben al hun vacatures geannuleerd of tijdelijk stopgezet. Bij nog eens 17% is het rekruteringsbudget sterk gereduceerd (met meer dan 20%).

Ook bedrijven waar het rekruteringsbudget niet verminderd is stellen zich toch meer afwachtend op door enkel te focussen op noodzakelijke vervangingen of door procedures on hold te plaatsen. 17% geeft nieuwe contracten maar zullen deze pas te ondertekenen na de crisis.

Bedrijven verwachten ook een grote impact op de ‘war for talent’. Zo denken zij dat de vraag naar IT en engineering-jobs zal stijgen en die naar ondersteunende functies het meest zal dalen.

Er tonen zich ook opvallende resultaten omtrent spontane sollicitaties. 57% voelt geen impact op spontane sollicitaties, terwijl 14% van de bedrijven net aangeeft meer spontane sollicitaties te ontvangen. Dit voornamelijk in de IT sector. In sectoren zoals Industrie, Finance en Farmaceutica is er geen impact op de spontane sollicitaties.

Freelancers

Ook voor freelancers zorgt de coronacrisis voor moeilijke tijden. De meeste bedrijven hebben bij de start van de coronacrisis snel ingegrepen in de samenwerking met hen. Zo werd hun tewerkstelling in 46% van de gevallen verminderd met een aantal dagen per week. 11% besloot de opdrachten volledig on hold te zetten en 4% van de bevraagde organisaties besloot alle opdrachten te beëindigen nog voor de officiële einddatum. 31% van de bedrijven heeft dan weer geen actie ondernomen in de freelancecontracten.

Van alle bevraagde organisaties deed slechts 23% geen beroep op freelancers of interim management voor de coronacrisis. Na de crisis zal ​ 47% van de bedrijven opnieuw opstarten maar zonder freelancers. 22% zal opnieuw gebruik maken van deze flexibele werkkrachten maar dan in mindere mate.

In de departementen IT en Productie wordt daarentegen wel verwacht dat er extra flexibele werkkrachten zullen nodig zijn.

Tijdelijke werkloosheid

Het aantal organisaties dat gebruik maakt van tijdelijke werkloosheid blijft stabiel op 60%. Waar in de vorige bevraging 50% van de organisaties aangaf dat ze nog van plan waren om tijdelijke werkloosheid aan te vragen voor werknemers die nog voltijds tewerkgesteld zijn, is dit nu nog 42%.

Opvallend is dat bevraagde bedrijven verschillende manieren zoeken om met de dalende tewerkstelling om te gaan. Zo worden bij 13% van de bedrijven werknemers intern in een ander jobdomein ingezet, en 3% van de organisaties ‘lenen werknemers uit’ aan bedrijven in kritische sectoren. 15% van de organisaties gaan aan de slag met nieuwe of slapende projecten of opleidingen. 33% van de organisaties maakt in deze moeilijke tijden de keuze om enkel op de kernactiviteiten in te zetten.

Naast de dagdagelijkse taken, geeft 80% van de organisaties reeds aan bezig te zijn met het opstellen van maatregelen voor wanneer de werknemers weer op kantoor mogen werken. Hier ligt de focus voornamelijk op het toepassen van ‘social distancing’ en de bescherming van de werknemers zoals mondmaskers, desinfecterende handgels…

Met de terugkeer van de werknemers verwachten voornamelijk bedrijven binnen de industrie sector binnen de zes maanden terug op het niveau van werken te zitten zoals dit was voor het uitbreken van het coronavirus. Logistieke bedrijven vermoeden dat dit voor hen langer zal duren.

Download hier de volledige resultaten

PDF - 2.7 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hudson

Sinds meer dan 40 jaar, Hudson helpt organisaties en hun medewerkers - zowel experts, kaderleden en bedrijfsleiders - om hun volledige potentieel te ontwikkelen en tot uiting te brengen. Wij bieden gespecialiseerde oplossingen in permanente rekrutering, talent management (assessment centers, coaching & ontwikkeling, salarisonderzoeken, functieclassificaties, enz.), interim management en HR tools. Deze laatste zijn ontwikkeld door onze eigen internationaal gerenommeerde R&D afdeling. Onze HR-oplossingen zijn niet alleen gericht op bedrijven die het beste uit hun werknemers wensen te halen, maar ook op professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare HR-partner die hen kan ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling. De dienstverlening van Hudson staat garant voor een hoge toegevoegde waarde in alle stadia van de HR-levenscyclus. Met klanten gaande van KMO's tot multinationals, zowel in de private als in de publieke sector, heeft ons bedrijf met de jaren een reputatie van professionaliteit en uitmuntendheid in HR consultancy opgebouwd. Hudson maakt sinds december 2021 deel uit van de Randstad Groep.

Contact