De impact van COVID-19 op HR

Gent, 27/05/2021 – Elk jaar publiceren Hudson en Vlerick Business School de HR Barometer om de belangrijkste HR-trends en uitdagingen van het voorbije jaar in kaart te brengen. Het voorbije jaar was voor iedereen een bijzonder jaar door de heersende pandemie. In onzekere tijden wachtte de uitdaging om de juiste prioriteiten te stellen. Hoe groot was de invloed van Covid-19 op de werking van HR?

Via onze online survey deelden 104 organisaties hun ervaringen en bezorgdhedenen. Via deze organisaties kende de HR Barometer dit jaar een bereik van maar liefst 363.631 medewerkers in België.

Prioriteiten verschuiven

Niet geheel onverwacht zagen we in het opmerkelijke jaar 2020 heel wat verschuivingen op de prioriteitenlijst in vergelijking met de stabiele jaren ervoor. Het hoeft niet te verbazen dat Well-being, The new ways of working en Digital transformation plots de top 3 vormden, hoewel deze activiteiten vroeger zelf niet tot de top van de prioriteitenlijst behoorden. Maar dit betekent niet dat de vroegere topprioriteiten, zoals Leadership development en Learning & development aan belang hebben ingeboet. Integendeel, deze domeinen tonen zich redelijk stabiel en blijven een belangrijke sterkte.

Dit betekent vooral dat HR anno 2021 meer borden tegelijk draaiend houdt. Ook andere HR-domeinen stegen immers in prioriteit. Denk maar aan Teamwork, Performance management en HR operational excellence die dankzij een betere beheersing wisten door te groeien tot een sterkte. ​

Agility, Strategic workforce planning en Digital transformation stegen ook sterk in prioriteit, maar daar geven de HR-verantwoordelijken aan dat ze die nog niet helemaal beheersen. Ook deze status geeft aan dat een HR-dienst meer werk op de plank krijgt.

Nog steeds focus op groei

Het voorbereiden van de organisatie op groei zakte als prioriteit, maar bleef net als Selection & Recruitement wel nog steeds belangrijk. ​ Ook minder hoog op de agenda vinden we Retentie en Employer Branding. Opvallend, want Employer Branding stond bij de vorige HR Barometer nog in de top 5 van prioreiten.

Opmerkelijk genoeg, bleef de voorbereiding van de organisatie op stagnatie of downsizing - zelfs in deze crisistijden- extreem laag op de prioriteitenlijst staan. De HR-verantwoordelijken tonen hiermee dat er nog sterk geloof geloof is in de toekomst en ontwikkeling van hun organisatie.

Ruimte voor verbetering

Dat neemt niet weg dat we een aantal verbeterdomeinen kunnen aanstippen. HR-praktijken die hoge prioriteit krijgen maar waarin organisaties zich minder deskundig voelen, zijn bijvoorbeeld Digital Transformation en Agility. Ook voelen ondernemingen zich nog niet volledig klaar voor een strategische personeelsplanning. Organisaties beseffen al te goed hoe belangrijk het is om de digitale evoluties snel bij te benen en om agile te werken.

De impact van Covid-19

Uiteraard was de impact van Covid-19 en alle bijhorende maatregelen dit jaar aanzienlijk. De gezondheidscrisis bracht dan ook de nodige nieuwe uitdagingen mee voor de HR-afdelingen. Zeer zeker op het vlak van Well-being, connectie, telewerken en communicatie. Om dit te managen werden de HR-afdelingen strategischer en/of meer operationeel, maar net zo goed een stuk digitaler. Het aantal niet-coronagerelateerde uitdagingen bleef al bij al beperkt.

We kunnen besluiten dat Covid-19 het bord van HR groter heeft gemaakt. Meer HR-domeinen zijn prioritair geworden, de HR- afdeling is belangrijker geworden en heeft meer impact gekregen onder impuls van de pandemie.

Hoe zal de toekomst eruit zien?

De HR-verantwoordelijken verwachten voor het komende jaar vooral opnieuw in te kunnen zetten op Leadership Development en Talent Mangement. Maar The new ways of working, Well-being en Digital transformation zullen blijvend op de prioriteitenlijst staan. Het komende jaar, maar waarschijnlijk ook ver daarna.


Download hier de volledige resultaten van de HR barometer

PDF - 644 Kb

Over de HR Barometer

De HR Barometer is een studie naar aanleiding van de nauwe samenwerking tussen HR-consultancybedrijf Hudson en Vlerick Business School. Ellen Volckaert, Manager binnen het Hudson Research & Development departement, en Professor Dr. Dirk Buyens, Hoofd HRM Centre aan Vlerick Business School, hebben dit rapport samen geschreven. Ze deden hiervoor navraag bij de HR-verantwoordelijken van de Bel 20 en de 200 grootste Belgische bedrijven in termen van aantal werknemers. 104 organisaties namen deel aan de studie, samen vertegenwoordigen deze bedrijven om en bij de 363.631 Belgische werknemers.

 

Over Hudson

Over de hele wereld, maar ook heel dichtbij, verbindt, adviseert en ondersteunt Hudson organisaties en hun werknemers om zo wederzijds succes te boeken. Onze gespecialiseerde oplossingen voor Permanente Rekrutering, Interim Management en Talent Management helpen om het beste uit uw mensen te halen, door een toegevoegde waarde en een stijgende productiviteit te garanderen in elke fase van de hr-levenscyclus. In België begon Hudson in 1982 als De Witte & Morel – de partner voor organisaties die topprofessionals wilden rekruteren en ontwikkelen. In 2008 werd De Witte & Morel officieel Hudson.

Over Vlerick Business School

Sinds de oprichting in 1953 is Vlerick Business School een toonaangevende internationale school die jaar na jaar in de top van beste businessscholen in Europa en de wereld staat. Ze combineren daarbij een gezonde mix van theoretische kennis en praktisch inzicht. Elke opleiding is aangepast aan de noden van zo’n 800 Masters- en MBA-studenten en een 6000-tal bedrijfsleiders, die les krijgen van internationaal erkende professoren op onze campussen in Brussel, Gent en Leuven. Vlerick Business School en Hudson hebben reeds jarenlang een sterk partnership, gericht op innovatie in HR, kennisdeling en –uitwisseling en netwerkinitiatieven binnen het brede HR landschap.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hudson

Sinds meer dan 40 jaar, Hudson helpt organisaties en hun medewerkers - zowel experts, kaderleden en bedrijfsleiders - om hun volledige potentieel te ontwikkelen en tot uiting te brengen. Wij bieden gespecialiseerde oplossingen in permanente rekrutering, talent management (assessment centers, coaching & ontwikkeling, salarisonderzoeken, functieclassificaties, enz.), interim management en HR tools. Deze laatste zijn ontwikkeld door onze eigen internationaal gerenommeerde R&D afdeling. Onze HR-oplossingen zijn niet alleen gericht op bedrijven die het beste uit hun werknemers wensen te halen, maar ook op professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare HR-partner die hen kan ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling. De dienstverlening van Hudson staat garant voor een hoge toegevoegde waarde in alle stadia van de HR-levenscyclus. Met klanten gaande van KMO's tot multinationals, zowel in de private als in de publieke sector, heeft ons bedrijf met de jaren een reputatie van professionaliteit en uitmuntendheid in HR consultancy opgebouwd. Hudson maakt sinds december 2021 deel uit van de Randstad Groep.

Contact