Generieke salarisstudie 2023

Belgische bedienden kregen minder vaak opslag, maar wie een loonsverhoging kreeg, ontving een hoger percentage.

Medewerkers laten delen in de resultaten in opmars ten koste van individuele bonus.

Brussel, 23 september 2023 – Het basissalaris van Belgische bedienden is dit jaar met gemiddeld 11% gestegen (inclusief index). Dit is meer dan vorig jaar, toen het basissalaris nog met 7% steeg. Deze salarisgroei is de hoogste in meer dan twintig jaar. Deze stijging is hoofdzakelijk te verklaren door de sterke indexaties. Doordat de indexering op zich al een grote kost is voor de meeste werkgevers, bleef er minder budget over om nog bijkomende salarisverhogingen toe te kennen. Daardoor kregen minder mensen een loonopslag dan vorig jaar. 46% procent van de populatie kreeg een opslag van minder dan 1% of helemaal niets. Opvallend: wie er één kreeg, ontving doorgaans wel een hoger percentage. Het aantal mensen dat een loonsverhoging kreeg van 4% of meer groeide van 20% naar 33%. Dat blijkt uit de 30e Generieke Salarisstudie die jaarlijks wordt uitgevoerd door HR-consultancybedrijf Hudson, waarbij 232.032 salarispakketten van bedienden afkomstig uit 807 organisaties bestudeerd werden.

Medewerkers laten delen in de winst in opmars ten koste van individuele bonus

Het afgelopen jaar bleef het aandeel variabel loon in het loonpakket ongeveer gelijk. In de laatste vijf jaar daalde het toekennen van een individuele bonus met 10%. Op het gebied van variabel loon blijven werkgevers zoeken naar fiscaal vriendelijke alternatieven als de winstpremie en CAO90 bonus. Deze vormen van variabel loon passen ook in de trend naar collectieve verloningsmechanismen die ​ werknemers laten delen in de resultaten van de organisatie.

Aandeel werknemers dat thuiswerkvergoeding krijgt, stijgt sterk: mediaan 45 euro/maand

Uit de cijfers van Statbel blijkt dat 34 procent van de Belgen in 2022 ‘soms’ tot ‘regelmatig’ thuis werkt. ​ Uit de bevraging blijkt dat negen op de tien organisaties de mogelijkheid tot thuiswerk bieden aan hun bedienden. De mate waarin verschilt van organisatie tot organisatie. Daarbij zien we een terugval van organisaties die vier of meer dagen per week thuiswerk mogelijk maken. Werkgevers hechten belang aan voldoende aanwezigheid op kantoor voor de verbinding met het team. Ze doen ook steeds meer inspanningen om de kantooromgeving te vernieuwen, groener of aangenamer te maken. Het meest voorkomende thuiswerkstelsel blijft 2 dagen per week.

Het aantal organisaties dat een thuiswerkvergoeding toekent stijgt sterk, dit is al het geval bij 76% van de werkgevers. In 2021 betaalde 67% een thuiswerkvergoeding. Pré-corona was dit quasi onbestaande als een apart element. Toen maakte dit bij de meeste bedrijven deel uit van de algemene 'netto forfaitaire onkostenvergoeding'. Sinds corona zien we het steeds vaker. ​

Het mediaanbedrag op de markt hiervoor bedraagt € 45 per maand. Bedrijven blijven inspanningen doen om het thuiswerk voor de medewerker te faciliteren door materiaal ter beschikking te stellen. Het aanbieden van een tweede scherm gebeurt al bij 46% van de deelnemende organisaties (+12 pp.), mogelijkheden voor een ergonomische stoel zijn er bij 14% van de bedrijven (+6 pp.).

Flexibele verloning stabiliseert: leasefiets, multimedia en pensioensparen het populairst

Flexibel verlonen blijft belangrijk om het loonpakket personaliseerbaar te maken en zo optimaal aan de vragen van de medewerkers te voldoen. Het aantal organisaties dat dit aanbiedt is al een tijdje stabiel op zowat een derde van de werkgevers. De meest populaire keuzemogelijkheid is nog steeds de leasefiets (84%), gevolgd door multimedia (tablet, laptop - 65%) en pensioensparen (57%).

7 op de 10 organisaties wil volledig elektrisch wagenpark

Wat betreft mobiliteit blijft de bedrijfswagen koning in België. Slechts 6% van de organisaties uit het onderzoek heeft de intentie om de vloot te verkleinen. Door de fiscale druk op bedrijfswagens met verbrandingsmotor zijn er wel ambities om de vloot te vergroenen: zeven op de tien organisaties wil in de toekomst overstappen naar een volledig elektrisch wagenpark, in 2021 was dit slechts de helft van de organisaties. Er is echter wel nog veel werk voor de boeg in de transitie naar een elektrische vloot. De meeste bedrijven geven aan dat op dit moment slechts tussen de 20 à 40% van de wagens al volledig elektrisch of hybride is.

“De indexatie heeft alles op scherp gezet en doet bedrijven zoeken naar alternatieve systemen om hun medewerkers te belonen: van minder frequente, maar significantere opslagen over variabele beloningsplannen tot, en vooral, non-financial benefits. Anno 2023 wordt daar de war for talent gewonnen of verloren. Denk maar aan het aantal thuiswerkdagen en de omkadering ervan, andere vormen van mobiliteit, en kantoorruimte aangepast aan de nieuwe noden van werknemers. Het niet-financiële omvat ook alles rond mentaal welzijn en gezondheid, erkenning en loopbaanontwikkeling. Al die zaken beschouwen we nu als een brede vorm van beloning, en ze wegen vandaag veel zwaarder door in de weegschaal”.

Bert De Greve, partner Talent Management bij Hudson.


Over Hudson

Hudson helpt organisaties en hun medewerkers - zowel experts, kaderleden en bedrijfsleiders - om hun volledige potentieel te ontwikkelen en tot uiting te brengen. Wij bieden gespecialiseerde oplossingen in permanente rekrutering, talent management (assessment centers, coaching & ontwikkeling, salarisonderzoeken, functieclassificaties, enz.), interim management en HR tools. Deze laatste werden ontwikkeld door onze eigen internationaal gerenommeerde R&D afdeling. Onze HR-oplossingen zijn niet alleen gericht op bedrijven die het beste uit hun werknemers wensen te halen, maar ook op professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare HR-partner die hen kan ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling. De dienstverlening van Hudson staat garant voor een hoge toegevoegde waarde in alle stadia van de HR-levenscyclus. Met klanten gaande van KMO's tot multinationals, zowel in de private als in de publieke sector, heeft ons bedrijf al meer dan 40 jaar een reputatie van professionaliteit en uitmuntendheid in HR consultancy opgebouwd. Hudson maakt sinds december 2021 deel uit van Randstad Group Belgium.

Over de Generieke Salarisstudie 2023

Bovenstaande resultaten zijn afkomstig uit de Generieke Salarisstudie die jaarlijks wordt uitgevoerd door HR-consultancy bedrijf Hudson. Deze studie werd dit jaar voor de 30ste keer georganiseerd waarbij 232.032 salarispakketten afkomstig uit 807 organisaties bestudeerd werden. Daardoor beschikt Hudson als Belgisch marktleider dan ook over de meest representatieve en betrouwbare databank over beloningspraktijken voor meer dan 280 functies in België.


Voor uitgebreide resultaten over de loonstudie of meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Wouter Beuckels, Senior Manager ​
+32 479 98 22 29 of
Wouter.beuckels@hudsonsolutions.com

Charlotte Van Malleghem, Senior Consultant - Teamleader ​
+32 479 43 48 39 of
charlotte.vanmalleghem@hudsonsolutions.comPersberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hudson

Sinds meer dan 40 jaar, Hudson helpt organisaties en hun medewerkers - zowel experts, kaderleden en bedrijfsleiders - om hun volledige potentieel te ontwikkelen en tot uiting te brengen. Wij bieden gespecialiseerde oplossingen in permanente rekrutering, talent management (assessment centers, coaching & ontwikkeling, salarisonderzoeken, functieclassificaties, enz.), interim management en HR tools. Deze laatste zijn ontwikkeld door onze eigen internationaal gerenommeerde R&D afdeling. Onze HR-oplossingen zijn niet alleen gericht op bedrijven die het beste uit hun werknemers wensen te halen, maar ook op professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare HR-partner die hen kan ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling. De dienstverlening van Hudson staat garant voor een hoge toegevoegde waarde in alle stadia van de HR-levenscyclus. Met klanten gaande van KMO's tot multinationals, zowel in de private als in de publieke sector, heeft ons bedrijf met de jaren een reputatie van professionaliteit en uitmuntendheid in HR consultancy opgebouwd. Hudson maakt sinds december 2021 deel uit van de Randstad Groep.

Contact