Hudson Tech Reward Survey 2021

Hoge impact van digitalisering op loon Belgische werknemers

Gent, 07/10/2021 – Het basissalaris van de Belgische werknemers actief in de Technology Sector is dit jaar gemiddeld gestegen met 0,9% (exclusief index). Vorig jaar gaven organisaties in deze sector gemiddeld slechts 0,5% verhoging. Dankzij de vele digitaliseringsnoden, heeft de coronacrisis een positieve impact gehad op het salarispakket van de medewerkers in de Technology Sector. Ook flexibel verlonen en fiscaal vriendelijke loonelementen winnen dit jaar sterk aan populariteit.

Meer salarisverhogingen

Er is dit jaar duidelijk een grotere bereidheid van organisaties om loonsverhoging toe te kennen bovenop de index. Enerzijds valt het op dat meer werknemers een salarisverhoging ontvangen hebben: 76% dit jaar, ten opzichte van 59% vorig jaar. Anderzijds is er ook een groter aantal werknemers dat een significante stijging van meer dan 4% ontving (excl. index). Buiten de Technology sector markt zien we net het omgekeerde, bijna 6 op de 10 werknemers ontving geen salarisverhoging of slechts een salarisverhoging van minder dan 1%.

Impact van digitalisering op loon


De sterke vraag naar digitalisering en de mogelijkheden tot kostenbesparing leidden tot het toekennen van meer variabel loon ten opzichte van vorig jaar in de Technology Sector. Het variabel loon blijft een belangrijk onderdeel van het salarispakket, en ook daar is de groei (+2,5%) aanzienlijk dit jaar.. Op vlak van individuele bonussen gaat Senior Management er sterk op vooruit, zowel naar aantal ontvangers als naar het mediaan bonusbedrag dat werd uitgekeerd. Ook de CAO 90 bonus blijft belangrijker worden. In de Tech markt stijgt het aantal ontvangers alsook het uitgekeerde bedrag bij quasi alle functieniveaus.

Thuiswerkvergoeding

Als gevolg van het vele thuiswerk tijdens de pandemie pasten organisaties ook de vergoedingen aan. Bijna 1 op 5 werknemers ontvangt nu een onkostenvergoeding voor thuiswerk, het mediaanbedrag bedraagt hierbij € 60. Dit komt het meest voor bij bedienden maar met een eerder laag bedrag (€ 20). Bij kaderleden en management wordt de thuiswerkvergoeding iets minder toegekend maar het bedrag ligt direct veel hoger (> € 100). Een aantal bedrijven gaven ook aan dat de thuiswerkvergoeding reeds vervat zat in de Netto Forfaitaire Kostenvergoeding.

Flexibel verloningsplan

We merken op dat flexibele verloningsplannen winnen aan belang binnen de Technology sector: ​ 1 op 5 biedt een Flex plan aan, dit is een stijging van 13% ten aanzien van vorig jaar. In het Flexibel plan is het (gedeeltelijk) inleveren van de bedrijfswagen de meest voorkomende bron, gevolgd door het inruilen van een deel van de eindejaarspremie en het basissalaris. Bedrijven bieden vrij diverse voordelen aan, gaande van fietsleasing, bedrijfswagen, een individueel pensioenplan, multimedia tot zelfs warranten en extra verlofdagen.

Auteursrechten als fiscaal voordeel

Tot slot wint het werken met auteursrechten aan populariteit gezien het fiscaal gunstige karakter. Organisaties in de Technology sector zijn steeds op zoek naar hoe ze het loonpakket kunnen optimaliseren. 1 op 5 van onze bevraagde bedrijven maakt hiervoor gebruik van auteursrechten, wat een stijging is met 8% ten opzichte van vorig jaar. In dit geval wordt een deel van het loon uitbetaald voor de overdracht van auteursrechten op het geleverde werk. Auteursrechten komen zowel bij de kleinschalige als bij de grotere Technology bedrijven voor. De auteursrechten omvatten een substantieel deel van het totale pakket met mediaanbedrag van € 528 per maand. De top ​ 5 functies waarbij auteursrechten het meest wordt toegepast zijn: Test Manager, Test Engineer, Developer, Software Engineer en Functioneel Analist/Consultant.


We dienen hierbij wel te vermelden dat Minister van Peteghem de misbruiken met vergoedingen via auteursrechten wil aanpakken. Het kabinet van Minister van Peteghem vermeldde eerder dit jaar dat er beslist werd om de situatie grondig in kaart te brengen en dat het toepassingsgebied duidelijker gedefinieerd zal worden. Of dit gevolgen zal hebben voor de Technology sector is nog onduidelijk.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Hudson

Sinds meer dan 40 jaar, Hudson helpt organisaties en hun medewerkers - zowel experts, kaderleden en bedrijfsleiders - om hun volledige potentieel te ontwikkelen en tot uiting te brengen. Wij bieden gespecialiseerde oplossingen in permanente rekrutering, talent management (assessment centers, coaching & ontwikkeling, salarisonderzoeken, functieclassificaties, enz.), interim management en HR tools. Deze laatste zijn ontwikkeld door onze eigen internationaal gerenommeerde R&D afdeling. Onze HR-oplossingen zijn niet alleen gericht op bedrijven die het beste uit hun werknemers wensen te halen, maar ook op professionals die op zoek zijn naar een betrouwbare HR-partner die hen kan ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling. De dienstverlening van Hudson staat garant voor een hoge toegevoegde waarde in alle stadia van de HR-levenscyclus. Met klanten gaande van KMO's tot multinationals, zowel in de private als in de publieke sector, heeft ons bedrijf met de jaren een reputatie van professionaliteit en uitmuntendheid in HR consultancy opgebouwd. Hudson maakt sinds december 2021 deel uit van de Randstad Groep.

Contact